Vals geld en de schade voor het MKB

Hoe groot is de schade door vals geld voor het MKB nu werkelijk? Dat weet eigenlijk niemand omdat er waarschijnlijk veel meer vals in omloop is dan daadwerkelijk wordt herkend. Eén ding is zeker, je hoeft je geen zorgen te maken bij de pinautomaat.

Banken hebben een nagenoeg feilloos systeem om vals geld te herkennen en wanneer ze dit doen, zullen ze het niet meer in omloop brengen.

Is er veel vals geld?

Ja, waarschijnlijk is er veel vals geld. Echter wanneer je deze hoeveelheid afzet tegen de hoeveelheid bankbiljetten die in omloop zijn, zul je direct zien dat dit maar een schijntje is. De hoeveelheid vals geld dat door het MKB wordt ontvangen is minimaal in vergelijking met deze hoeveelheid. Natuurlijk is er schade, maar meer in het eergevoel - is dit mij nu overkomen, heb ik werkelijk niet goed opgelet, ik zeg het nog zo - dan daadwerkelijk financiële schade. De schatting is dat in Nederland ongeveer 450.000 valse biljetten in omloop zijn tegenover de totale hoeveelheid van 400 miljoen biljetten. Dus 0,1% van de biljetten die wij zien en in onze handen hebben zou vals geld moeten of kunnen zijn. Dus op elke 1000 biljetten die wij krijgen, kan er 1 vals zijn. Herkent u ze?

Kijk maar eens naar onderstaande grafiekjes over de hoeveelheden geld. Natuurlijk zijn de staafjes bijna even hoog maar kijk wel even wat ze betekenen.

Criminaliteitswijzernl vals geld en het mkb hoeveelheid ingenomen valse biljetten     Criminaliteitswijzernl vals geld en het mkb hoeveelheid eurobiljetten in omloop in Europa 

 Wat opvalt bij banken, wanneer er gekeken wordt naar de diversiteit van de ingenomen biljetten, is dat in Nederland de valse 50 - euro biljetten het meest voorkomen. En wanneer je kijkt over heel Europa is dat het 20 - euro biljet. Misschien zijn we wel een rijk land ...

Criminaliteitswijzernl vals geld en het mkb welke bankbiljetten worden vervalst Nederland     Criminaliteitswijzernl vals geld en het mkb welke bankbiljetten worden vervalst Europa

Hoeveel werkelijke schade voor het MKB?

De Nederlandse Bank geeft aan in dat er per jaar ongeveer voor 2,5 miljoen euro aan vals geld wordt onderschept. Hoeveel hiervan door het MKB wordt onderschept, geeft de DNB niet aan. Volgens het overkoepelend orgaan Detailhandel Nederland zou het gaan om een schadepost van enkele miljoenen per jaar. Zet je dit af tegen de schadepost door winkeldiefstal - zo'n 600 miljoen euro schade per jaar - dan is het natuurlijk peanuts.

Let wel: natuurlijk is vals geld voor het MKB een schade post, echter niet zo groot als men doet voorkomen.

Moeten wij burgers ons zorgen maken?

Een woordvoerder van de DNB laat ons desgevraagd weten dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Vals geld wordt vroeger of later door de banken onderschept en uit het betaalverkeer gehaald. Veel winkeliers zijn er overigens voor verzekerd dus die lijden nagenoeg geen schade.

Natuurlijk is het wel zo dat valsemunters steeds beter worden in het namaken van geld. De Europese Centrale Bank doet er van haar kant alles aan om de biljetten te beveiligen. Daarom worden eens in de zoveel tijd nieuwe biljetten, voorzien van de laatste beveiligingstechnieken - zichtbare en onzichtbare - in omloop gebracht.

Heeft u ervaringen met vals geld of andere interessante informatie voor het MKB? Schrijf dan zelf een blog.

Copyright © 2009 - 2020 Criminaliteitswijzer